Mijn favorieten

VERKOOPSTYLING TIPS | Verkoopstyling tips voor de woonkamer

Bij het in de verkoop zetten van je huis is het een goede tijd om eens met een frisse blik naar je woning te kijken. Hoe maak je je eigen vertrouwde woning zo aantrekkelijk mogelijk voor een koper die je niet kent? In de meeste gevallen is de wens van potentiele kopers meer ruimte, maar meer ruimte hoeft niet per definitie meer vloeroppervlak te betekenen. Je kunt met wat kleine wijzigingen inspelen op het gevoel dat mensen krijgen als ze je huis binnenkomen, waardoor bijvoorbeeld de woonkamer veel ruimer kan aanvoelen zonder dat je vierkante meters hebt toegevoegd.

De belangrijkste manier om de ruimte die je woonkamer biedt groter te laten lijken is licht! Licht kun je halen uit de kleurkeuzes voor wanden en vloeren, maar ook het natuurlijke licht dat je je woning kunt binnenlaten speelt een belangrijke rol. In dit artikel geven we je graag enkele verkoopstylingtips om je woonkamer op eenvoudige en snelle wijze aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers.


Tip 1 | Haal zoveel mogelijk daglicht naar binnen
Alles wat voor je ramen hangt, houdt daglicht tegen. Dus doe je gordijnen, lamellen en vitrages zover mogelijk open, zeker tijdens een bezichtiging. Ook de accessoires in je vensterbank belemmeren de inval van daglicht. Beperk dit tot een minimum en berg de rest alvast lekker op voor straks in je nieuwe huis. 

Hoe meer natuurlijk licht er over de vloer kan vallen, hoe groter de ruimte lijkt. En als je dan toch met je ramen bezig bent, een keertje (extra) lappen kan ook net dat verschil maken. 

Tip 2 | Lichte muren
De tip die voor werkelijk alle ruimtes in je huis de belangrijkste winst kan opleveren wat betreft een frisse en ruimtelijke indruk: witte muren. Witte muren reflecteren licht waardoor een ruimte groter oogt. Er zijn geen andere lichte kleuren die ditzelfde effect hebben op een ruimte. De meeste kleuren - ook lichte kleuren als beige en crème -  hebben namelijk de neiging om licht te 'absorberen' waardoor het ruimtelijke gevoel juist weer verloren gaat. Sommige mensen zijn een beetje huiverig voor spierwit omdat dit wellicht wat kil kan overkomen, vooral in combinatie met bijvoorbeeld een glanzende tegelvloer kan dit het geval zijn. Kies dan voor RAL 9010, dat is een veilige kleurkeuze en biedt nog steeds hetzelfde ruimtelijke effect. Mocht je toch graag een accentkleur willen aanbrengen, beperk je dan tot één muur en kies de muur uit waar het meeste natuurlijke licht op valt. Ga bij zo'n accentwand niet voor donkere of juist hele felle kleuren, maar hou het in de natuurlijke lichte tinten. 

Tip 3 | Lichte vloer
Bij de verkoop van je huis denk je vaak niet aan het vervangen van je vloer. Toch doet een lichte vloer wel wonderen voor de ruimte en oogt de woonkamer daardoor optisch veel groter. Helemaal wanneer je dezelfde vloer laat doorlopen in de verschillende woonruimtes zonder onderbreking van drempels. Maar heb je nu eenmaal een donkere vloer liggen en ben je hier helemaal tevreden over en wil je deze niet vervangen voor een lichtere variant, dan kun je de aanpassingen ook zoeken in de aankleding van de ruimte.


Snel verschil maak je met een groot licht vloerkleed. Hiermee doorbreek je het grote donkere vlak van de vloer en behoud je wel de sfeer en uitstraling die zo'n donkere vloer heeft. Als je de meubels en accessoires ook in lichte tinten houdt, maakt de donkere vloer meteen een heel andere indruk.

Tip 4 | Zwak donkere meubels af en berg weg 
Nu de muren en vloer zijn aangepakt, kun je ook eens met kritische blik kijken naar je meubels en accessoires. Grote en donkere meubels ogen niet ruimtelijk en komen vaak ook massaal over waardoor de ruimte vaak veel te vol lijkt. Begin dus eerst met weghalen wat overbodig is. Let daarbij ook op persoonlijke spullen en accessoires. Bedenk bij alles wat je hebt staan of het iets toevoegt aan de functie van de woonkamer. De meeste kopers hebben nou eenmaal moeite om door een wirwar aan foto's en knutsels van de kinderen de ruimte goed te beoordelen. Alles wat geen duidelijke meerwaarde aan je woonkamer toevoegt, kun je tijdens de verkoopperiode daarom misschien beter even opslaan. 

Heb je een grote donkere bank staan, die wellicht heerlijk zit maar zeer dominant overkomt in de ruimte? Zwak deze af door het gebruik van lichte kussens en een mooie lichte plaid over de rugleuning. Een zware donkere kast kun je ook oplichten door in de kast witte accessoires te plaatsen. De focus gaat dan naar de lichte accessoires en niet zozeer naar de kast. 

 

Tip 5 | Accessoires
Bij het verkoopklaar maken van je woning zijn accessoires onmisbaar. Hiermee kun je snel een sfeer neerzetten waardoor een ruimte direct anders toont. Probeer niet alleen te werken met kleine accessoires, maar maak ook eens een groot gebaar door bijvoorbeeld een grote witte vaas op een verder lege plank in de kast. Een spiegel is ook een super handige accessoire waarmee een ruimte veel groter lijkt. En je slaat op deze manier twee vliegen in één slag, want de plek waar eerst dat familieportret hing, maakt nu even plaats voor die spiegel.

Tip 6 | Verlichting
Tijdens donkere dagen, zeker in de winter als de dagen kort zijn, kan het zelfs in ‘lichte huizen’ de hele dag somber en donker blijven. Heb je die dag toevallig een bezichtiging gepland? Doe dan die lampen aan die jouw huis optimaal verlichten.

Nog beter, doe de lampen van te voren al aan! Laat een kijker nooit een donkere onverlichte ruimte binnen stappen. Maak het daarom van te voren in alle kamers en ruimtes al lekker licht. Dat geeft een kijker een veel beter gevoel dan in een ‘donker hol’ binnen stappen.

Dat waren ze, onze zes tips voor het verkoopklaar maken van je woning. Mocht je nog vragen hebben of liever begeleiding krijgen bij het verkoopklaar maken van je woning, dan horen we dat graag. Onze verkoopstyliste staat voor je klaar!

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring